Wat is de rol van je onderbewuste brein?

Gemiddeld wordt ca. 95% van ons gedrag gestuurd door overtuigingen en gewoonten die in ons onderbewustzijn zijn geprogrammeerd. We sturen dus maar ongeveer ca. 5% van ons gedrag met ons denkend bewustzijn.

Je kunt dus wel bewust tegen jezelf zeggen dat je écht aan je doelen gaat werken om succes te behalen, maar als je in je onderbewustzijn iets anders tegen jezelf zegt, zoals: “Ik ben geen succes waard” of “Ik ben niet goed genoeg om… of ik ben het alleen waard als ik maar hulp biedt en hard werk”, dan ontstaat er een conflict tussen je bewustzijn en onderbewustzijn.

De kans is heel groot dat je jezelf dan saboteert en tegenhoudt om werkelijk de benodigde stappen voor succes gewenst succes te maken. Dus nogmaals de conclusie, is de kans heel groot dat je jezelf ‘Saboteert’, en niet de werkelijk benodigde stappen gaat zetten die voor succes zorgen. Het gevolg is mogelijk frustratie en energieverlies etc.

Hoe is dit alles dan ontstaan?

Je weet inmiddels dat we allemaal in ons leven veelal in de kindertijd, onder invloed van onze opvoeding, normen en waarden van onze ouders, bepaalde ideeën over onszelf anderen en de wereld hebben ontwikkeld. Dit noemen we ‘overtuigingen’, en ze zijn diep geworteld in ons onderbewustzijn. Ze kunnen positief en helpend zijn, zoals ‘ik ben goed genoeg’ of belemmerend zoals ‘Ik kan toch niks’ of ‘Ik ben geen liefde waard’.

Belemmerende overtuigingen

Heb je veel onbewuste negatieve/belemmerende overtuigingen? Dan is de kans groot dat je in ‘zelf sabotage’ vervalt. Je kunt dan wel bewust iets willen, maar als je een overtuiging hebt die het tegenovergestelde zegt, is de kans groot dat je in je oude patronen vervalt.

Het klinkt gek, maar je brein heeft in eerste instantie een positieve reden om belemmerende overtuigingen en zelf sabotage in te zetten. Het wilt je daarmee namelijk op korte termijn behoeden voor pijn, of je korte termijn plezier of genot brengen. Je brein heeft ooit overtuigingen en bepaalde behulpzame of niet behulpzame gedragspatronen ontwikkeld, omdat ze je in het verleden iets positiefs brachten of je bescherming gaven voor iets wat jij niet leuk vond. Bijvoorbeeld een veilig gevoel, troost of plezier.

Dit gedrag heb je zo vaak herhaald om die positieve intentie te realiseren, dat het in je onderbewustzijn ‘geprogrammeerd’ is. Sterker nog, het is jouw ‘veilige’ comfort zone geworden, want je brein weet wat dat gedrag jou oplevert (het vermijden van pijn, of het krijgen van plezier). Alles wat buiten die comfortzone ligt, hoe positief het volgens je bewustzijn ook is, kan dan een onbewuste angst oproepen. Dit komt omdat je brein het nog niet kent, en daardoor nog niet weet wat het je oplevert. En daarnaast omdat het nog niet in één lijn ligt met wat jij vanbinnen voelt/denkt.

Goed nieuws!

Het goede nieuws is dat je op dat moment door het bovenstaande meer bewust wordt van je zelf sabotage. En dat is de eerste, en belangrijkste stap om zelf sabotage te overwinnen. Want pas als je je bewust bent van een gedragspatroon, kun je het doorbreken en een positiever patroon aanleren.

Tip: Breng voor jezelf de komende dagen eerst eens in kaart hoe jij jezelf saboteert, en wanneer je dat doet. Dit is naast bekrachtigen van wat gaat er goed de eerste stap om je patronen te doorbreken en daarmee zelf sabotage te overwinnen.

PS: Kun je daarbij wat ondersteuning gebruiken, neem dan contact met mij op en maken we samen de ontdekkingsreis naar het bewustzijn op en het overwinnen van ‘Zelfsabotage’.

Lees ook

sportschoenen met pijlen

Keuzehulp nieuwe baan

Door 100% achter je eigen gemaakte keuzes te staan vergroot je je zelfinzicht en zelfvertrouwen. Onderstaand een aantal waardevolle tips […]

Read More
beer in bos

Waardoor laat je je belemmeren?

Hoe komt het dat je door belemmerende overtuigingen en gedachtes een veilige of verkeerde loopbaankeuze maakt? Dat je niet kiest […]

Read More